Eν μέσω πανδημίας…ανάπλαση

Eν μέσω πανδημίας…ανάπλαση

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατεδαφίστηκαν τουλάχιστον τρία μη κατοικημένα κτήρια στην περιοχή της άνω πόλης. Η κατεδάφισή τους έγινε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς σε ελάχιστες μέρες από την τοποθέτηση ανακοίνωσης και κορδέλας τα συνεργεία είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους. Αναζητώντας γιατί αυτά τα σπίτια γκρεμίστηκαν εντοπίσαμε μια σχετική απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΑΔΑ ΨΜΔ8ΩΡ5-ΡΙΕ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΦΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΕΡΓΟΥ: «Κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμόρροπων και ρυμοτομούμενων κτισμάτων Δήμου Θεσσαλονίκης»).

Σε αυτή την απόφαση βλέπουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με προηγούμενη απόφαση (06/03/20) διαθέτει το λιγότερο 262.744,13 € από τα 975.000 €, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου. Ανάδοχος είναι η εταιρία ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ, η οποία έχει και στο πρόσφατο παρελθόν αναλάβει την κατεδάφιση σπιτιών στη γειτονιά της άνω πόλης. Το παρών έργο περιλαμβάνει και πολλά παλιά σπίτια, καστρόπληκτα και μη, χωρίς να λογαριάζει εάν αυτά κατοικούνται (κάποια από αυτά ως στεγαστικές καταλήψεις) ή θα μπορούσαν να κατοικηθούν.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δηλαδή, επιλέγει να θέσει σαν προτεραιότητα τη δαπάνη κοντά ενός εκατομμυρίου (1.000.000) Ευρώ σε αναπλάσεις, την ίδια ώρα που λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει το κράτος είναι ίσως πιο επιτακτικές από ποτέ οι ανάγκες κόσμου για στέγη, περίθαλψη, τροφή και άλλα απαραίτητα μέσα.

Ενώ τα καλοπληρωμένα Μ.Μ.Ε. και η κυβέρνηση μας καλούν να μείνουμε σπίτι περιορίζοντας την κυκλοφορία, και ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ζέρβας απαγορεύουν την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους και δίνουν εντολές για την κίνηση του κόσμου μέσω δημοτικής αστυνομίας και drone δεν έχουν πρόβλημα να διαθέσουν τεράστια ποσά για να γκρεμίσουν σπίτια εκμεταλλευόμενοι το κοινωνικό μούδιασμα.

Η ανάπλαση λοιπόν ούτε αναβάλλεται όπως η καταβολή του δώρου Πάσχα, ούτε παγώνει όπως οι ζωές πολλών από εμάς, αντίθετα επιταχύνεται ισοπεδώνοντας τις γειτονιές μας και τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει μέσα σε αυτές. Τελικά, οι επωφελημένοι των αναπλασμένων γειτονιών δεν είναι άλλοι από το τουριστικό κεφάλαιο, τους κτηματομεσίτες και τους επενδυτές οι οποίοι μεσοπρόθεσμα θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται.

Για εμάς, όσες και όσους το ‘‘Μένουμε Σπίτι’’ δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της καθημερινότητας, αν δεν αγωνιστούμε για να μπλοκάρουμε τα γκρεμίσματα και την ανάπλαση, το μόνο που θα μείνει είναι ο αποκλεισμός μας από τις γειτονιές, η αύξηση του κόστους ζωής, ο εντεινόμενος έλεγχος και η επιτήρηση.

Στην απειλή της πανδημίας, να πληθύνουμε τις συλλογικές αντιστάσεις απέναντι στο καθεστώς φόβου εγκλεισμού και αποξένωσης

Συνέλευση Υπεράσπισης Καστρόπληκτων Σπιτιών katalhpseisanopolis@riseup.net https://takastropliktamenoun.noblogs.org

 

 

This entry was posted in Κείμενα. Bookmark the permalink.