Για την επανεκκίνηση των γκρεμισμάτων, τον έλεγχο και την καθαριότητα

Τους τελευταίους 2,5 μήνες έχουμε παρατηρήσει την αύξηση των κατεδαφίσεων σε πολλές γειτονιές της άνω πόλης και όχι μόνο. Ψάχνοντας τους λόγους που αυτό συμβαίνει, ανακαλύψαμε μια σχετική απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΑΔΑ ΨΜΔ8ΩΡ5-ΡΙΕ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΦΑΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΕΡΓΟΥ: «Κατεδάφιση επικινδύνως ετοιμόρροπων και ρυμοτομούμενων κτισμάτων Δήμου Θεσσαλονίκης»). Σε αυτή την απόφαση βλέπουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με προηγούμενη απόφαση (06/03/20) διαθέτει το λιγότερο 262.744,13 € από τα 975.000 €, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου. Ανάδοχος είναι η εταιρία ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ, η οποία έχει και στο πρόσφατο παρελθόν αναλάβει την κατεδάφιση σπιτιών στη γειτονιά της άνω πόλης. Το παρών έργο περιλαμβάνει και πολλά παλιά σπίτια, καστρόπληκτα και μη, χωρίς να λογαριάζει εάν αυτά κατοικούνται (κάποια από αυτά ως στεγαστικές καταλήψεις) ή θα μπορούσαν να κατοικηθούν.

Σχεδόν παράλληλα με την επανεκκίνηση των κατεδαφίσεων ζήσαμε και την εξάπλωση της πανδημίας του Covid 19, με βασικό πρόταγμα του κράτους το ‘μένουμε σπίτι-μένουμε υγιείς’. Κι ενώ πολλές δραστηριότητες φαίνονταν να έχουν παγώσει κάποιες άλλες όπως. οι αναπλάσεις και η προετοιμασία υποδοχής των τουριστών μετά τη λήξη της καραντίνας, συνεχίστηκαν με ταχείς ρυθμούς.  Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, επέλεξε να θέσει σαν προτεραιότητα τη δαπάνη κοντά ενός εκατομμυρίου (1.000.000) Ευρώ σε αναπλάσεις, την ίδια ώρα που λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει το κράτος ήταν ίσως πιο επιτακτικές από ποτέ οι ανάγκες ατόμων για στέγη, περίθαλψη, τροφή και άλλα απαραίτητα μέσα.

 

Ο Covid 19 αποτέλεσε μια θαυμάσια αφορμή ενίσχυσης των φοβιών του μέσου έλληνα. Η μόνιμη απειλή της μόλυνσης (είτε πρόκειται για μόλυνση από ιό, είτε για μόλυνση της φυλετικής καθαρότητας, είτε για την μόλυνση του ‘τίμιου’ νοικοκύρη από την “βρώμικη” οροθετική σεξεργάτρια) αποτελεί το πιο πρόσφορο πεδίο για την αύξηση της καταστολής, της τάξης και της ασφάλειας. Βρώμικο και βλαβερό εν προκειμένω ήταν το να μαζεύονται πολλά άτομα σε κοινό χώρο.

 

Μια συνθήκη που διαμορφώθηκε εντός της καραντίνας και συνεχίστηκε μετά τη λήξη της ήταν η ολοένα αυξανόμενη χρήση των δημόσιων χώρων (βλέπε πάρκα και πλατείες). Η συνεύρεση σε τέτοιους χώρους, με λιγότερο εμπορευματικούς όρους από τη μία και με τη διατάραξη του δόγματος ‘ησυχία-καθαριότητα-απομόνωση(ή social distancing) από την άλλη, φάνηκε να μην περνάει απαρατήρητη και να αυξάνει τη διάθεση των επιτηρητών της τάξης να εμπλακούν για να την καταστείλουν. Τρανταχτό παράδειγμα καταστολής αποτελεί η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση και η μετέπειτα εισβολή των μπάτσων, στην πλατεία Καλλιθέας. Εισβολή βέβαια που δεν έμεινε αναπάντητη…

 

Με τη λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας λοιπόν-μιας συνθήκης έντονα κατασταλτικής και βαθιά καταπιεστικής και ανελεύθερης-,και τη σταδιακή επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, επιβεβαιώσαμε πως οι εκκλήσεις για αυτοπεριόρισμο δεν αφορούσαν τους κρατικούς φορείς και τους διάφορους επενδυτές. Οι διαδικασίες ανάπλασης εντατικοποιήθηκαν με τοπογραφικές μετρήσεις, προσπάθειες νέων κατεδαφίσεων με συντονισμένη μάλιστα παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και αλλαγή του παλαιού φωτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης με νέα led φώτα με σκοπό την αισθητική αναβάθμιση άλλα και την προαγωγή του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και φυσικά των τουριστών.

 

Για μας οι καταλήψεις στέγης απέναντι στα πλάνα των επενδυτών και του δήμου παραμένουν και στις νέες πιο δυσμενείς για τους από τα κάτω συνθήκες επίκαιρο πρόταγμα. Τόσο στη γειτονιά της άνω πόλης όσο και γενικότερα το μπλοκάρισμα της περαιτέρω υποτίμησης που κράτος και αφεντικά θέλουν να επιβάλλουν, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που θα επέλθει λόγω του covid-19,  πρέπει να μας βρει απέναντι. Η μη τήρηση της, επιβαλλόμενης από τα πάνω, κοινωνικής αποστασιοποίησης, η ελεύθερη ύπαρξή μας σε δημόσιους χώρους, η αντίσταση στην καταστολή που ήδη προσπαθεί να προλάβει τις κοινωνικές αντιδράσεις καθώς και η αρμονική συνύπαρξή μας σε επίπεδο γειτονιάς, με όσες μοιράζονται ίδιους προβληματισμούς, είναι αυτή που θα μας κάνει επικίνδυνα εμπόδια στο δρόμο τους.

 

Συνευρέσεις σε πλατείες, βραδινές βόλτες σε σκοτεινά σοκάκια, εξέγερση σε κάθε γειτονιά

Πρωτοβουλία Υπεράσπισης Καστρόπληκτων Σπιτιών

 

 

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.